آزمایشگاه دکتر جلالیآزمایشگاه دکتر جلالیآزمایشگاه دکتر جلالیآزمایشگاه دکتر جلالی
  • صفحه اصلی
  • بیماران
    • خدمات
    • راهنما
    • نوبت دهی آنلاین
    • دریافت جواب آزمایش
    • نمونه گیری در محل
    • دانلود اپلیکیشن موبایل
    • نظرسنجی
  • پزشکان
    • خدمات
    • راهنما
    • دریافت جواب آزمایش
    • نظرسنجی
  • همکاران
    • خدمات
    • راهنما
    • دریافت جواب آزمایش
    • نظرسنجی
  • کاربران
    • خدمات
    • ورود به سامانه
    • راهنما
  • بخشهای آزمایشگاه
  • دانستنی ها
  • درباره ما
    • تماس با آزمایشگاه
    • درباره آزمایشگاه
    • گالری عکس / فیلم
    • استخدام در آزمایشگاه
نمونه گیری در محل
✕

دانستنی‌های پوکی استخوان

پوکی استخوان، که به‌عنوان استئوپروز نیز شناخته می‌شود، اختلالی در متابولیسم بافت استخوانی است که به کاهش وزن و استحکام استخوان منجر می‌شود. استخوان‌ها به‌عنوان بافتی زنده دائماً در حال تغییر و ترمیم هستند تا غلظت کلسیم و فسفر در خون را متعادل نگه‌دارند. هرگونه اختلال در این فرآیند می‌تواند باعث آسیب به ساختار و کیفیت استخوان‌ها شود.

عوامل تشدیدکننده بیماری:

عوامل زیر می‌توانند به ‌تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر خطر بروز یا تشدید پوکی استخوان را افزایش دهند:

  1. کمبود کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی
  2. استعمال سیگار و مصرف بالای قهوه، چای و الکل
  3. استفاده از داروهای تضعیف‌کننده استخوان مانند کورتون‌ها و داروهای ضدصرع
  4. عدم مصرف کافی شیر و لبنیات
  5. اختلالات گوارشی و کلیوی در تنظیم کلسیم و فسفر خون
  6. استخوان‌بندی ضعیف
  7. سابقه شکستگی استخوان در خانواده، به‌ویژه در افراد سالخورده
  8. ابتلا به آرتریت‌های التهابی و برخی بیماری‌های دیگر
  9. عدم فعالیت بدنی مناسب
  10. بارداری و انجام جراحی‌هایی روی تخمدان
  11. دوران یائسگی در زنان که خطر را حدوداً 6 برابر افزایش می‌دهد.

پیشگیری از پوکی استخوان:

برای جلوگیری از پوکی استخوان، به نکات زیر توجه کنید:

  1. دریافت کالری کافی برای رسیدن به وزن مطلوب
  2. دریافت حداقل 1000 میلی‌گرم کلسیم در روز
  3. مصرف حدود 600 واحد بین‌المللی ویتامین D در روز و قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به مدت 15 تا 30 دقیقه
  4. افزایش دریافت کلسیم در رژیم‌های غذایی پر فیبر
  5. افزایش مصرف کلسیم در دوران حاملگی و شیردهی و پرهیز از بارداری‌های مکرر
  6. استفاده از روغن‌های غیر اشباع مانند روغن آفتابگردان و زیتون
  7. جایگزینی نوشیدنی‌های طبیعی مانند آبمیوه و دوغ به‌جای نوشیدنی‌های کافئین‌دار

میزان کلسیم مورد نیاز در سنین مختلف:

  • 1 تا 5 سالگی: 800 میلی‌گرم
  • 6 تا 10 سالگی: 800-1200 میلی‌گرم
  • 11 تا 24 سالگی: 1200-1500 میلی‌گرم
  • دوران حاملگی و شیردهی: 1200-1500 میلی‌گرم
  • 24 تا 65 سالگی: 1000 میلی‌گرم
  • 65 سال به بالا: 1500 میلی‌گرم

یک لیوان شیر حدود 300 میلی‌گرم کلسیم دارد. بنابراین، با مصرف 2 تا 3 لیوان شیر در روز می‌توان نیاز کلسیم یک فرد بزرگسال را تأمین کرد. برای نوجوانان و جوانان، مصرف 3 تا 4 لیوان شیر در روز توصیه می‌شود.

منابع غنی کلسیم شامل کشک، پنیر، ماست و مغزهای بادام و کنجد هستند. همچنین سبزیجاتی مانند جعفری و کلم‌پیچ نیز به تأمین کلسیم کمک می‌کنند. برای تهیه عصاره کلسیم از استخوان، می‌توان از استخوان‌های مرغ و ماهی در محلول آب و سرکه استفاده کرد.

نکات مهم:

  • جالب است که برای بروز علائم پوکی استخوان (استئوپروز) در رادیوگرافی، حداقل 30 تا 50 درصد از بافت استخوانی باید از بین برود.
  • سازمان بهداشت جهانی، استئوپروز را به همراه سکته قلبی، سکته مغزی و سرطان به عنوان چهار دشمن اصلی بشر در دنیای امروز معرفی کرده است.
  • باید بدانید که پس از شکستگی گردن فمور (استخوان ران)، یک چهارم بیماران درگذشته و 50 درصد دیگر تنها با استفاده از عصا قادر به حرکت خواهند بود.
  • بعد از سن 65 سالگی، از هر سه زن یکی دچار شکستگی مهره و از سن 70 سالگی، از هر پنج زن یکی دچار شکستگی استخوان لگن به دلیل استئوپروز می‌شود.
  • شایع‌ترین نوع شکستگی در بیماران مبتلا به استئوپروز، شکستگی لگن خاصره است.
  • بی‌تحرکی به هر دلیلی موجب کاهش 4 درصدی توده استخوانی در هر ماه خواهد شد.
  • الکل با تأثیر مستقیم بر روی سلول‌های استخوانی و مهار تشکیل استخوان جدید، سرعت پیشرفت پوکی استخوان را افزایش می‌دهد.
  • برای پیشگیری از استئوپروز، ورزش‌های مفید شامل پیاده‌روی، بالا رفتن از پله، ورزش سوئدی، بدن‌سازی و ورزش‌های راکتی وجود دارد که باید تحت نظر پزشک و با توجه به وضعیت قلبی-عروقی فرد انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 6 =

آزمایشگاه دکتر جلالی پیشرو در ارائه خدمات نوین به هم وطنان

آدرس: خوزستان، اهواز، چهارراه نادری، نادری شرقی، خیابان بهزادی، نبش شمشیری، پلاک 51

ساعت کار: شنبه تا پنجشنبه : 6 الی 12 و 16 الی 20 - جمعه : تعطیل

طراحی شده در استودیو پارسیپل خودران
نمونه گیری در محل
  • نوبت دهی آنلاین
  • دریافت جواب آزمایش
  • نمونه گیری در محل
  • دانلود پارسی لب
  • 06132218178
  • instagram